Reportáž z prvního jógového pobytu na Rabu

Jedním z mých velkých přání bylo najít místo u moře, kde by bylo možné organizovat jógový pobyt. Před pár lety už to vypadalo, že se jeden objevil, ale nakonec z toho sešlo, což bylo dobře a znovu se tak potvrdilo, že když nedostaneme to, po čem toužíme, může to být to nejlepší, co se nám stalo:-)

Počkala jsem si další 2 roky, abych objevila nádherné místo na ostrově Rab jménem Kandarola resort, který se nachází pár metrů od moře. Na 16 hektarech, které jsou jen pro ubytované hosty, poskytují stín staré borovice a spolu s nimi zahradu zkrášluje i spousta olivovníků.

Do resortu jsem jela jako účastnice jógového pobytu a už zhruba po hodině jsem si byla jistá, že tohle je ono. Sem se budu vracet, toto je místo, které jsem hledala a splňuje všechny pro mě důležité priority. Velký prostor a soukromí pro celou skupinu a pro jógovou praxi, poloha hned u moře, skvěle vybavené apartmány a pohodlné postele a jako bonus bazén.

V resortu je celkem 5 apartmánů s terasou – 2 x dvoulůžkový, 1x 3 lůžkový a 3x 4-lůžkový (tady jsou k dispozici 2 koupelny). Všechny mají plně vybavenou kuchyň.

Jelikož to byl můj první jógový pobyt v zahraničí, byla jsem zvědavá, s jakými výzvami se potkám a kolik „much“ bude potřeba vychytat:-) Budu stručná, moc jich nebylo.. tou hlavní byl fakt, že se mi v den odjezdu „sekly záda“ v oblasti kostrče (ano i my jógový lektoři čelíme výzvám tohoto druhu jako všichni ostatní „normální“ lidi) a cestovala jsem nadopovaná 2 brufeny a vírou, že snad bude postupně lépe..

Majitelé nás přivítali velice přátelsky lahvemi chorvatského piva a informací, že je možné zapůjčit kola i paddle boardy a klidně je i během dne sdílet a podělit se o náklady.

To, co mě přiznám trochu zaskočilo, byla kauce 200 EUR, kterou bylo potřeba uhradit v hotovosti. Na konci pobytu se pak vracela. Jelikož ale tuto informaci majitelé neposkytli předem, většina z nás musela jít vybrat další hotovost do bankomatu. Každopádně pro příští rok už víme:-)

Na programu bylo 6 ranních jógových lekcí a 2 večerní. Trošku nám do toho házely vidle bouřky a přeháňky, ale jelikož jsme nejen díky józe flexibilní, podařilo se vždy najít jiný termín tak, aby jóga proběhla za hezkého počasí.

Mám radost, že se podařilo zorganizovat i výlet lodí okolo ostrova se sympatickými místními domorodci. Dle fotek i feedbacků zúčastněných žen to byl skvělý zážitek – podívaly se na místa a pláže, které by bez lodi byly těžko dostupné a krásně vyšlo nakonec i počasí. Ještě dopoledne pršelo, ale kolem poledne, kdy byl čas nalodění, vysvitlo slunce a bylo nádherně až do večera.

Moje kostrč a skřípnutý nerv se postupně uvolňovaly i díky úžasné péči některých žen a především Káje a její homeopatické lékárničce – tímto jí ještě jednou velice děkuju.

Moře, které v této části ostrova bývá nádherně modro – tyrkysové, bylo jeden den díky nezvyklým bouřkám a větrům špinavé, ale naštěstí to opravdu byl jen jeden den a pak se zase vrátila jeho klasická barva i čistota.

V místě jsou pláže oblázkové, nebo se můžete uvelebit na některém z velkých kamenů přímo u moře. Kdo preferuje plavky, opaluje se v plavkách a pro nás ostatní je velkým bonusem nuda pláž – obě jsou vedle sebe, stačí si vybrat, která vás více láká:-)

Městečko Rab je vzdáleno zhruba 10 minut autem od resortu a není problém tam nakoupit jakékoli potraviny i to, co by člověk tak úplně nečekal. Hned druhý den pobytu se mi podařilo ztratit jednu kontaktní čočku (nosím měsíční) a doufala jsem, že v Rabu bude optika. Byla a dokonce měli jednodenní kontaktní čočky s mými parametry, ufff, jinak bych po zbytek dní nosit brýle. A jasně, dalo by se, ale čočky jsou pro mě pohodlnější z více důvodů.

Ve čtvrtek jsme si zajely na večeři do asi 10 minut vzdálené vesnice do restaurace Dupin přímo u moře, kde jsme si užily luxusní jídlo i péči číšníků včetně Julišky – místního likéru, který všem byl po večeři nabídnut:-)

Týden utekl rychlostí blesku. Ani o ty skutečné blesky nebyla nouze a měly jsme příležitost užívat si působení všech živlů docela intenzivně. Vše se ale krásně seskládalo a i přes nezvykle proměnlivé počasí většina z nás odjížděla s pocitem, že za rok se sem určitě zase vrátíme.

Ráda bych z těchto pobytů vytvořila tradici. Prostor pro ty, kteří si chtějí užít a prožít jak klid a odpočinek, tak i spolubytí ve skupině skvělých lidí se spoustou smíchu, sdílení a podpory, jak je na mých akcí zvykem.
Ve srovnání s víkendovými pobyty, které jsou více intenzivní, co se týká programů i událostí, které se dějí – jóga na Rabu je více „free“. Je spousta prostoru pro relaxaci v soukromí, výlety, slunění, plavání.. Já jsem k dispozici během ranních a večerních lekcí a v časech, kdy nabízím masáže nebo výklady karet. Zbytek času si vyplníte a užijete podle sebe..

V roce 2025 máte úžasnou příležitost prodloužit si pobyt prodloužit o 2 dny. Oficiální jógový pobyt s programem bude v termínu 23. – 30.6., ale je možné přijet už 21.6. Více informací a přihlášení zde https://jogaprodusi.cz/event/joga-na-ostrove-rab-2/