SEMINÁŘ: Emoční jóga – umění cítit

Kdy: 9. 11. 2019 10:00–15:00  
Kde: Orlovna Šlapanice – velký sál vedle restaurace
Cena: 600,- 

Platba předem na účet: 115-5497790257/0100. Na požádání vystavím a přinesu fakturu. Do poznámky prosím uveďte své jméno a text „seminář“. 

Kapacita je omezena na 20 osob

S sebou si vezměte podložku, pohodlné oblečení, blok a oblíbenou propisku.  

Na místě bude k dispozici čaj a něco malého, zdravého a dobrého k zakousnutí. Další občerstvení si buď vezměte s sebou, nebo můžete vyzkoušet restauraci, která by tou dobou už měla být otevřená. 

Aktuálně

Kapacita semináře už je naplněná, ale můžete se přihlásit jako náhradník. Pokud se někdo odhlásí, ozvu se vám.

Pro velký zájem chystám další termín tohoto semináře, pravděpodobně na leden. Pokud se chcete předběžně přihlásit, pošlete mi prosím e-mail nebo vyplňte formulář.

Co vás na semináři čeká

Tématická lekce jógy. V pozicích bude prostor pro procítění a otvírání celé oblasti hrudníku (srdeční čakry) a uvědomění opory, která je nám vždy k dispozici – spojení se zemí, se středem těla (oblast solaru), se srdcem, i s dechem.

Síla dechu – a využití jeho účinků při běžných činnostech i v emočních smrštích.

Emoce – přijetí versus vzdorování. Ventilování versus utápění se v sebelítosti.

Jak si poskytnout útěchu, oporu a pocit bezpečí v náročných situacích. 

Umění vědomého předstírání aneb fake it till you make it. 

Budeme se učit, jak převzít kontrolu nad myslí. Buď totiž pracuje mysl pro nás a nebo my pro ni.

Prostě to udělejte. A co? Uvidíte!

Nevyhýbáme se nepříjemnému. Proč? A jak to udělat? 

Meditace/relaxace na téma důvěra v proces, v sebe, v život. Uvědomíme si ji a procítíme. Každý podle toho, jak je v dané chvíli schopen.

Praktická cvičení – tentokrát jich bude víc. Budete mít možnost zjistit, jak reagujete, co se vám honí hlavou a jak s tím vším naložit. 

Úsměv, smích, uvolněný obličej. Protože nemáme brát život příliš vážně, stejně z něj nevyvázneme živí. To ovšem neznamená, že bychom si ho neměli užít!

Celou akcí nás budou provázet kompozice esenciálních olejů Bewit, které krásně dokreslí celkovou atmosféru a podpoří nás ve změně.

Většina z nás se bojí cítit

Proč? Protože když cítím, jsem zranitelná. Když cítím, jsou tam nejenom ty krásné a hřejivé pocity – nadšení, radost, láska… Jsou tam i ty další. Obrovský strach, smutek, pochybnosti, lítost, sebelítost, bolest… Tohle většinou nechceme a úspěšně předstíráme, že tam nejsou. Případně jim vzdorujeme a bráníme se jim. Lítost zapijeme, smutek zajíme, strach utopíme v práci, nasadíme pózu silného člověka. Ve skutečnosti ale sílu nemáme.  

Tento přístup a stavy, které z něj vyplývají, znám důvěrně. Žila jsem v tomto postoji většinu života. A to i přesto, že jsem se v tom necítila dobře. Jinak jsem to ale neuměla. Nikdo mě neučil, co dělat se strachem. Nevěděla jsem, co si počít s věčnými pochybnostmi o sobě, s pocity viny, nedostatečnosti, nespokojenosti.  

To všechno ve mně bublalo tak dlouho, až to jednoho krásného dne vybublalo do stavu obrovských úzkostí a strachů, kdy jsem měla problém ráno vstát a jít do práce. Žila jsem v ustavičném tlaku, který jsem na sebe vyvíjela já sama. Byla jsem donucena provést radikální změny a začala jsem praktikovat jógu. To byl ale jen začátek té cesty a jen jedna z mnoha změn.  

Všichni čelíme výzvám, náročným situacím, změnám

Nejsou tady pro to, aby nám život komplikovaly, ale aby prohloubily naši živost, pokoru, soucit a pomohly nám vyrůst a zesílit. Protože jedině když překonáme sami sebe, svoji lenost, pohodlnost, neochotu prožívat život v celé jeho pestrosti, neutíkáme od toho, co je – dokážeme vidět a cítit jinak. Teprve potom si vychutnáme opravdovou a nefalšovanou radost z jednoduchých věcí. Teprve potom se život promění v něco naprosto odlišného – jsme schopni vnímat smysl, naplnění, důvěru. A to i v případech, kdy se ocitneme v totální nejistotě. 

Jak je to možné? Všechny výzvy a okolnosti, které nás sráží na kolena nás totiž vedou k tomu, abychom plně vyjádřili sami sebe. Abychom se učili být sami sebou. Se vším, co k nám teď patří. S tím krásným, i s tím ostatním. Tohle vnímám jako to největší naplnění a současně největší výzvu – dokázat být sama sebou za všech okolností, nebo se o to alespoň pokoušet. Nechtít se zavděčit, nechtít maskovat a předstírat. Ale ani zbytečně nerebelovat. Jednat ze srdce a ne z pozice ega, které často jako malé dítě chce a chce a chce a ještě si u toho dupne nožičkou. Jde o to projevit se upřímně a otevřeně, být sama sebou i přesto, že se to někomu nemusí líbit. Nejde o to, necítit strach. Ale o to projevit se i přesto, že strach cítím a někdy jít doslova s kůži na trh. A umět si v těchto náročných chvílích poskytnout oporu.

Čím jsem starší, tím intenzivnější mám pocit, že nic nevím. Přesto se zase po delší době pokusím předat něco z toho, co mě inspirovalo ke změně. K totálně odlišnému úhlu pohledu na život a na to, co se (mi) děje. Jsem sdílející typ, miluji sdílení – vy, kteří už ke mně chodíte několik let – to víte. A pokud s vámi něco z toho, co tady čtete rezonuje a chcete něco změnit, přihlašte se na seminář, který bude od těch minulých poněkud odlišný. Čím? Nechte se překvapit.

I tentokrát ze všech zúčastněných vylosuju jednoho, který si odnese bonus. Bude jím kniha Rok Vědomého života od Gay Hendrickse.