Jógový wellness

Nedávno jsem si při praktikování jógy uvědomila, že na mě působí jako wellness. Je tak příjemné se zastavit, prodýchat, uvolnit se, věnovat si čas a prostor.

Po cvičení jógy se prostě cítím jako po velice příjemné masáži nebo po sauně. Uvolněná, klidná a v pohodě. A pokud se navíc cvičí venku, je účinek ještě intenzivnější. Propojí se síla jógy se silou přírody.

Než půjdete na příští lekci jógy, můžete se předtím naladit na pocit, že sobě a svému tělu dopřejete luxus wellness. Užijete si osvěžení a zároveň zklidnění, které vám přináší dech. Zahřejete se při praktikování jednotlivých pozic.

Uvolníte se a odpočinete si při závěrečné relaxaci. Procítíte, jak málo stačí k tomu, abyste se cítili lépe. Že není potřeba finančně náročných procedur (i když i ty mají jednou za čas něco do sebe). Že často stačí se prostě jen zastavit a být. A užít si každý nádech i výdech. Usmát se. Jen tak, bez zjevného důvodu. Dát si čaj či víno, pustit oblíbenou hudbu, nebo jen poslouchat ticho a nohy hodit nahoru. To už sice není jóga, ale filosofie je stejná. Dopřáváte svému tělu i duši wellness, zastavení a klid. V této chvíli nic nemusíte a nic neočekáváte, prostě jen jste.

Krásně se to navíc propojuje s filosofií hygge, která, jak se zdá, ze severských zemí pomalu proniká i více na jih. Hygge je umění zařídit si a vychutnat pohodu, která pramení z těch nejjednodušších věcí – prožití okamžiku se všemi jeho detaily. Ale o tom až v příště.