SEMINÁŘ Skřet v hlavě

Kdy: 29.3.2020 10.00 – 15.00
Kde: Sportovní hala Podolí u Brna – malý sál
Cena: 700,-

Platba předem na účet: 115-5497790257/0100. Na požádání vystavím a přinesu fakturu. Do poznámky uveďte své jméno a text „seminář“. 

Kapacita je omezena na 20 osob

S sebou si vezměte podložku, pohodlné oblečení, blok a oblíbenou propisku.  

Na místě bude k dispozici čaj a něco malého, zdravého a dobrého k zakousnutí. Další občerstvení si buď vezměte s sebou, nebo můžete vyzkoušet restauraci, která by tou dobou už měla být otevřená. 

Pokud se chcete přihlásit, pošlete mi e-mail nebo vyplňte formulář, do kterého prosím uveďte i svoji adresu.

ŘÍDÍTE VY NEBO SKŘETI?

Mám v hlavě skřeta. Žvatlá cosi o tom, že se mi chce v zimě často spát, mám míň energie, všechno mi trvá a nejde mi psaní ani žádná jiná forma tvoření. Jsem teď den 2, tedy 2. den menstruačního cyklu, což v jazyce cyklické ženy znamená něco jako půlnoc. Takže potřeba spánku, zavrtání se do peřin a dejte mi všichni laskavě pokoj jo? Pracuju celoplanetárně, uzemňuju a zpomaluju😊 A skřet na to škodolibě odpovídá – no jo, jenže ty už máš tuto “náladu” dost dlouho, jak potom stihneš všechny ty věci a úkoly?? Přece už víš, jak se sebou pracovat, tak se sebou pracuj a konečně začni tvořit, i když jsi den 2. Nebo to všechno nestihneš!!!! 

Znám se už dost dobře a vím, že v těchto stavech kromě plného a vědomého dechu pomáhá psaní. Tak píšu. Těch skřetů je tam víc. Toho, co mi komentuje nedostatečnou tvořivost a pracovní morálku a chce po mně výkony, jsem nazvala Boss. Dalším ze skřetů je Chudák. Když totiž uvěřím Bossovi a sklopím uši, začne do toho kafrat i on. Poznám ho podle následujících keců – jsem myslel, že už jsi silnější. Medituješ, praktikuješ jógu a Wim hof dech, a umíš si poručit. Tak jak to, že to nefunguje??   

Kromě Chudáka a Bosse se občas objeví i Marfuša. Skřet, kterému není nikdy dost dobré. Třeba teď si Marfuša vzala na paškál to, že je pořád příšerná tma a že už jí to fakt leze dost na nervy. A že kdyby svítilo slunko, cítila by se o dost líp. Pro upřesnění – text byl psán v lednu, kdy byly Šlapanice často zahaleny inverzí a mlhou.

Skřetů v hlavě je samozřejmě daleko víc. Objevují se podle okolností a situací, aby mi pomohli uvědomit si, že tudy už opravdu ne. Je na mně, abych si vybrala, jak budu reagovat a čemu budu věnovat pozornost. Chci poslouchat skřety a věřit jejich slovnímu průjmu, nebo si vědomě zvolit jinou reakci? Jak se cítím, když věřím tomu, co říkají? Jaký vzorec se mi to tady zase objevuje? Dovolím si ho už pustit?  

Skřety jsem si pojmenovala proto, abych se od nich líp odosobnila. Já totiž nejsem skřet😊 Všechno to mumlání a žvatlání a komentáře, to nejsem já. Tedy jsou mojí součástí, ale nemají sílu řídit můj život, když jim to nedovolím. Já rozhoduju, já vybírám a určuju, čemu věřím, co poslouchám a čím se řídím. 

Představuju si to asi takhle. Když věřím skřetům, řídí oni. Sedí si pěkně za volantem a vezou mě do pryč. Někam k močálům, kde je tma, vlhko, zima a nevlídno. Já zatím sedím připoutaná na zadní sedačce, čučím ven na tu mlhu a tmu a nejsem schopná je zastavit, i když jedu někam, kam nechci. 

Pak je tady ale druhý scénář. Jakmile si uvědomím, že řídí skřeti – což bezpečně poznám podle pocitů slabosti, nedůvěry, strachu, pochybností nebo třeba i neschopnosti procítit vděčnost, narovnám páteř. Otevřu hrudník, dýchám a pozornost od skřetů dávám právě do dechu a do oblasti hrudníku. Když jsem unavená a bez energie, je zaměření pozornosti náročnější, než obvykle. To ale nic nemění na tom, že nic jiného mi stejně nezbyde. I ve velké únavě můžu pozornost od skřetů zaměřit na oblast srdce a na svoje tělo. Nechám skřety řídit, nebo je vyházím z předního sedadla, odlepím jim pracky od volantu a připoutám je do zadní sedačky? Nebo ještě přitvrdím a rovnou je zavřu do kufru? 

Už jen tohle psaní způsobilo to, že skřeti zmlkli a pomalu se přesunují na zadní sedadla. Sice ještě nepatrně skuhrají, ale už jim ani není rozumět. Tady ta představa mi hodně pomáhá, když se přistihnu přitom, že mě skřeti táhnou kamsi do močálu. 

Byly doby, kdy skřeti řídili většinu mého života a v močálu a v temnu jsem byla hodně často. Občas sice vykouklo slunce, a cítila jsem se líp. Ne ale díky změně svého přístupu, ale díky změně vnějších okolností. Jakmile nastala změna, která se nelíbila skřetům, začala jsem se znovu cítit špatně.  

Je spousta způsobů, jak skřety vyházet od volantu a převzít řízení. Na semináři se budeme věnovat jak těm, které pomáhají v akutní situaci, kdy míříme do močálu, tak těm obecným. Díky kterým se při pravidelné praxi skřeti začnou přesunovat na zadní sedadla nebo do kufru dobrovolně a relativně rychle😊 

Co vás na semináři čeká?

  • Lekce jógy zaměřená na vnímání těla, dechu, pohybu, pocitů i skřetů. 
  • Prožitková meditace.
  • Jak poznám skřeta?
  • První pomoc, když řídí skřeti.
  • Jak se skřety pracovat každodenně a dlouhodobě.
  • Tvořivá skřetí dílna – budete mít možnost některé ze svých hlavních skřetů odhalit a pojmenovat.
  • Budeme vyvažovat. Je fajn o skřetech vědět, ale nechceme jim věnovat zbytečnou pozornost.  

I tentokrát ze všech zúčastněných vylosuju jednoho, který si odnese bonus. Bude jím kniha Potřebuji tvou lásku – je to pravda? od Byron Katie.